Krateri Inamahari ne planetin xhuxh Ceres, krateri me i madh i mire-percaktuar ne qender te ketij imazhi, eshte nje nga vendet ku shkencetaret kane zbuluar prova per materiale organike.

Krateri,i cili eshte 42 milje (68 kilometra) ne diameter, paraqet atribute te tjera interesante. Ajo ka nje forme poligonale dhe lidhje me nje krater tjeter ne madhesi dhe gjerometri te ngjashme dhe te quajtur Homshuk (ne qender djathtas), edhe pse ky ka te ngjare te jete mi i vjeter. Studimet e ardhshme te kraterit Inamahari dhe kratereve perreth mund te ndihmojne ne zbulimin e mekanizmave te perfshire ne ekspozimin e materialeve organike ne siperfaqe te Ceres .

Inamahari eshte i vendosur ne 14 grade gjeresi veriore, 89 grade gjatesi lindore. Kjo foto eshte marre nga sonda Dawn e NASA’s me 25 shtator 2015 nga nje lartesi prej rreth 915 milje (1.470 kilometra). Ajo ka nje rezolute prej 450 kembesh (140 metra) per pixel.

Nje seri e plote e te te dhenave te Dawn eshte e arkivuar ne http://pds.nasa.gov/ .

Misioni Dawn menaxhohet nga JPL per Drejtorine e Shkences te NASA-s ne Uashington. Dawn eshte nje projekt i Programit ”Discovery” te drejtorise se shkences, menaxhuar nga qendra hapesinore Marshall e NASA-s ne Huntsville, Alabama. UCLA eshte pergjegjes per shkencen e pergjithshme te misionit Dawn. Orbital ATK, Inc, ne Dulles, Virxhinia,kane projektuar dhe ndertuar anijen. Qendra Aerohapesinore Gjermane,dhe Instituti Max Planck per kerkime ne Sistemin Diellor , Agjencia italiane e Hapesires dhe Instituti i astrofizikes kombetare italiane jane partnere nderkombetare ne ekipin e misionit.Per listen e plote te pjesemarreseve te misionit,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov/mission.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCAL/MPS/DLR/IDA

Per me shume rreth misionit Dawn te NASA’s,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov.

Perditesimi per here te fundit 18 prill,2017.

Tags:CERES, PLANETET XHUXH, SISTEMI DIELLOR, SONDA DAWN

Advertisements