Nga ESA

Nese ju mund ta shikoni qiellin e nates per nje milion vjet – si do te ndryshoje ai? Pervec efekteve lokale te shkaktuara nga rrotullimi i Tokes dhe riorientimin i boshtit te rrotullimit te Tokes, yjet vete do te levizin.Duke kombinuar te dhenat pozicionale me saktesi te papare per dy-milion yje te marra gjate viteve nga satelitet e ESA’s Hipparcos (tani i vdekur) dhe Gaia , nje ekstrapolim i ardhshem i levizjeve se yjeve eshte bere gjate miliona vjeteve. Sic tregohet ne video , shume yje bejne rregullime te vogla kendore, por disa yje – ne menyre tipike ato afer – do te vendosen ne menyre zinxhir neper qiell. Pas kesaj ,yjesite dhe grupet yjore do te behen te panjohura per shkak te levizjes se yjeve. Nuk jane treguar shume mjegullnaja lokale dhe te njohura qe me siguri do te zhduken me kalimin e kohes, ndersa ato te rejat ka te ngjare te formohen ne vende te ndryshme. Ndoshta me siguri, banoret e ardhshem te Tokes do te vazhdojne te jene ne gjendje te njohin vendet e reja qendrore te Rruges se Qumeshtit .

Video Credit: ESA, Gaia, DPAC

Artikullin e plote mund ta lexoni ne:
http://sci.esa.int/gaia/59004-two-million-stars-on-the-move/

Perditesimi per here te fundit 17 prill,2017.

Tags:MISIONI GAIA, RRUGA E QUMESHTIT, UNIVERSI, YJET

Advertisements