Eshte e veshtire te mos mendosh per nje veze kur shikon ne henen e Saturnit te quajtur Methone, e shikuar ketu gjate nje flyby te anijes Cassini me henen te vogel. Siperfaqja relativisht e qete shton efektin e krijuar nga forma zgjatur.

Henat e vogla si Methone nuk jane pergjithesisht sferike ne forme si henat e tjera te medha te sistemit diellor. Madhesite e ketyre henave te vogla do te thote se ata nuk kane gravitet te mjaftueshem per te shnderruar veten ne nje forme te rrumbullaket. Shkencetaret mendojne se forma e zgjatur e ketyre henave mund te jete nje celes per menyren se si ata formuan.

Terreni i ndricuar i henes shihet ketu dhe eshte ne anen kryesore te Methone (hena Methone eshte 2 milje,ose 3 kilometra ne diameter). Veriu ne Methone eshte lart. Imazhi eshte marre ne driten e dukshme me kameran me kend te ngushte te anijes Cassini me 20 maj, 2012.

Pikepamja eshte marre ne nje distance prej rreth 2.500 milje (4.000 kilometra) nga Methone , ose faza — me nje kend prej 63 grade. Shkalla ne imazhin origjinal ishte 88 kembe (27 metra) per pixel. Imazhi eshte zmadhuar .

Misioni Cassini-Huygens eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencine Italiane te Hapesires.Jet Propulsion Laboratory i NASA-s, nje ndarje e Caltech (Insituti i Teknologjise  Kaliforni) ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve shkencore te NASA-s, Washington. JPL ka projektuar, zhvilluar Orbiterin Cassini.

Image Credit: Cassini Imaging Team, ISS, JPL, ESA, NASA

Per me shume informacion rreth Cassini,vizitoni:

1-http://www.nasa.gov/cassini

2-http://saturn.jpl.nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 16 prill,2017.

Tags:CASSINI, HENAT E SISTEMIT DIELLOR, SATURNI, SISTEMI DIELLOR

Advertisements