Nga Instituti Max Planck per Astronomi dhe Universiteti i Keele.

-Per here te pare, shkencetaret kane zbuluar nje atmosfere rreth nje planeti pertej sistemit tone diellor qe eshte vetem pak me i madh se Toka.

Egzoplaneti GJ 1132b, i cili rrotullohet rreth yllit xhuxh GJ1132, ndodhet rreth 39 vite drite larg nga Toka. Ajo ka nje rreze rreth 1.4 here ate te Tokes dhe eshte 1.6 here masa e Tokes, sipas studimit te ri. Kur planeti u zbulua per here te pare hulumtuesit e quajten ate nje binjak te mundshem te Venusit, sepse kjo eshte nje bote shkembore me nje temperature shume te larte siperfaqesore – dhe tani, ata kane gjetur se planeti dhe Venusi mund te kene nje atmosfere te trashe te perbashket, gjithashtu (edhe pse ky egzoplanet do te kete nje perberje te ndryshme).

Video ne : http://www.space.com/36368-atmosphere-found-on-nearly-earth-size-planet.html#ooid=Q2Z2ZvYTE66NdlvjdpikVP2m3BI4j5X3

Ndersa hulumtuesit kane zbuluar atmosfera rreth shume gjigandeve te gazit si-Jupiter qe orbitojne yje te tjere – dhe nje super-Toke, – kjo eshte prova e pare e nje atmosfere rreth nje egzoplaneti qe eshte ne afersi te madhesise se Tokes. Hulumtuesit mund te perdorin atmosferen e planeteve per te provuar dhe per te percaktuar nese keto bote jane te pershtatshme per jeten sic e njohim ne ne Toke, apo edhe per te identifikuar gjurmet e mundshme te jetes regjistruar atje.

Astronomet kane kapur imazhet e yllit te planetit duke perdorur nje teleskop ne Observatorin Europian Jugor (ESO) ne Kili. Hulumtuesit kane matur sistemin yjor ne shtate gjatesi valore te ndryshme dhe perdoren zbehtesine ne shkelqimin te yllit te shkaktuar nga orbita e planetit GJ 1132B, sipas nje deklarate nga Instituti Max Planck per Astronomi, te cilt bashkepunuan ne hulumtim. Ata ishin ne gjendje per te sqaruar me tej rrezen e planetit.

Por studiuesit gjeten edhe diçka te cuditshme, sipas tyre: Nje nga gjatesit e vales tregoi nje renie te madhe ne shkelqim se te tjeret ,teksa cdo here planeti kalonte ne front perpara yllit. Kjo bote, per disa arsye, u shfaq me e madhe ne ate gjatesi vale sesa ne te tjeret, duke sugjeruar se planeti kishte nje atmosfere rreth tij ,-thane studiusit studiuesit.
Zbulimi eshte vecanerisht emocionues per shkak se yjet xhuxh te tipit – M si GJ 1132 jane lloji me i zakonshem i yjeve ne galaktiken tone – dhe perbejene 20 deri ne 30 % te te gjithe yjeve me te afert Token – por nivelet e tyre te larta te aktivitetit, si flakerimat yjore, mund potencialisht te goditasin cdo atmosfere te formuar ne planetet e tyre. Por nese planeti  GJ 1132b mund te mbaje nje atmosfere, ajo hap mundesine qe shume me teper bote potencialisht te banueshme ekzistojne ne univers, – shtuan studiuesit.

Duke shkuar perpara, atmosfera e GJ 1132b do te jete nje objektiv studimi per teleskopin Hubble, Teleskopin Shume te Madh te ESO-s dhe teleskopin hapesinore James Webb i cili do te leshohet ne vitin 2018.

Ky zbulim eshte publikuar si J. Southworth et al ”Zbulimi i nje atmosfere rreth egzoplanetit GJ 1132b 1,6 here masen e tokes” ne Astronomical Journal,2017.

Perditesimi per here te fundit 10 prill,2017.

Tags:EGZOPLANETE, UNIVERSI

 

Advertisements