Ky imazh i teleskopit hapesinore Hubble i NASA’s / ESA’s tregon grupimin e rrumbullaket NGC 1854, nje tubim i yjeve te bardhe dhe blu ne konstelacionin jugor te Dorados (The Dolphinfish). NGC 1854 eshte i vendosur rreth 135 000 vite-drite larg, ne renë Madhe e Magelanit (LMC), nje nga fqinjet tane me te afert kozmik dhe nje galaktike satelit i Rruges se Qumeshtit.

LMC eshte nje vater e formimit te fuqishem te yjeve. I pasur me gaz nderyjore dhe pluhuri, galaktika eshte shtepia per rreth 60 grupe yjore te rrumbullaketa dhe 700 grupimeve te hapura. Keto grupe shpesh jane objekt i hulumtimeve astronomike, si per rene e Madhe te Magelanit dhe motren e saj te vogel, rene e vogel te Magelanit. Hubble eshte perdorur shpesh per te studiuar keto grupe yjore.

Credit:ESA/Hubble & NASA

Perditesimi per here te fundit 10 prill,2017.

Tags:HUBBLE, UNIVERSI, YJET

Advertisements