Ky eshte nje imazh i perbere i Uranit nga Voyager 2 dhe dy vrojtimeve e ndryshme te bera nga Hubble – nje per unazen dhe nje per aurorat e planetit.

Qe kur Voyager 2 dergoi ne toke imazhet spektakolare te planetit ne vitet 1980, edhe Urani eshte shikuar te jete i mbeshtjellur nga aurorat inntesive. Aurorat jane te shkaktuara nga rrjedhja e grimcave te ngarkuara si elektronet qe vijne nga ererat diellore, jonosfera planetare, dhe henat vullkanike. Ata kapen ne fusha te fuqishme magnetike dhe jane kanalizuar ne atmosferen e siperme te nje trupi qiellor, ku nderveprimet e tyre me grimcat e gazit, te tilla si oksigjeni ose azoti – jane shperthim te mrekullueshem te drites.

Aurorat mbi Jupiter dhe Saturn jane te mire-studiuara, por nuk dihet shume ne lidhje me aurorat e planetit gjigand te akullt – Uranin. Ne vitin 2011, teleskopi hapesinore Hubble i ESA/NASA’s u be i pari teleskop te merrte imazhe te aurorave ne planetin Uran. Ne vitin 2012 dhe 2014 nje ekip i udhehequr nga nje astronom nga Observatori i Parisit mori nje veshtrim te dyte ne aurorat duke perdorur aftesite ultravjollce te teleskopit Hubble.

Ata gjurmuar goditjet nderplanetar shkaktuara nga dy flakerima te fuqishme te ererave diellore qe udhetojn nga dielli deri ne Uran, pastaj ata perdoren Hubble per te kapur efektin e aurorave ne Uran ‘- dhe e gjeten veten duke observuar aurorat me intensive te shikuara ndonjehere ne planetin e Uranit.

Credit: ESA/Hubble & NASA, L. Lamy / Observatoire de Paris

Per me shume rreth teleskopi Hubble mund te vizitoni:www.nasa.gov/hubble,http://www.spacetelescope.org/

Perditesimi per here te fundit 10 prill,2017.

Tags:HUBBLE, PLANETET, SISTEMI DIELLOR, URANI

Advertisements