Dielli ka emetuar nje triplet flakerimash diellore te nivelit te mesem me datat 2 dhe 3 prill, 2017. Flakerima e pare arriti kulmin e tij ne oren 4:02 EDT me 2 prill, e dyta arriti me 4:33 pm EDT me 2 prill, dhe e treta arriti kulmin e tij ne oren 10:29 EDT me 3 prill , nga ku Observatori Dinamik Diellor ose SDO i NASA-s, i cili shikon diellin vazhdimisht, ka kapur imazhet te tre ngjarjeve. Flakerimat diellore jane bresheri te fuqishme te rrezatimit te leshuar nga dielli. Rrezatimi i demshem nga nje shperthim i tille nuk mund te kaloje neper atmosferen e Tokes dhe te ndikoje fizikisht te njerezit dhe gjallesat e tjera ne toke, megjithate – kur eshte intensiv – ata mund te prishin atmosferen ne shtresen ku sinjale GPS dhe te komunikimit udhetojne.

Shperthimi i pare me 2 prill eshte klasifikuar si nje shperthim M5.3, ndersa e dyta serish me 2 prill eshte klasifikuar ishte nje shperthim M5.7. Shperthimi i trete eshte klasifikuar si nje flakerim M5.8.

 

Video nga http://svs.gsfc.nasa.gov/12563-Qendra e Fulurimeve Hapesinore Goddard e NASA’s.

Per te shikuar se si kjo ngjarje mund te ndikoje ne Toke, ju lutem vizitoni Qendren NOAA-s per Parashikime te Motit te Hapesires ne http://spaceweather.gov, burim zyrtar i qeverise se SHBA.-per parashikimet dhe parajlemerimt e motit ne hapesire.

Per me shume rreth observatorit SDO te NASA’s mund te vizitoni:

https://www.nasa.gov/mission_pages/sdo/main/index.html

Perditesimi per here te fundit 8 shkurt,2017.

Tags:DIELLI, SDO,IRIS,SOHO, SISTEMI DIELLOR

 

Advertisements