Duke vazhduar ne rrugen e saj neper rajonet e jashtme te sistemit diellor,anija New Horizons e NASA-s ka udhetuar tashme ne gjysmen e distances nga Pluto – dhe eshte drejtuar per tek objektivi i tij i rradhes – per tek 2014 MU69, qe eshte nje Objekt ne Brezin Kuiper (te njohur si KBO) .New Horizons do te beje nje takim me kete objekt me 1 janar ,te vitit 2019. Anija ka arritur kete moment historik ne mesnate (UTC) me 3 prill –  kur ajo ishte 486.19 milion milje (782.45 milione kilometra) pertej Plutos dhe te njejten distance nga MU69.

“Eshte fantastike qe NH ka perfunduar gjysmen e udhetimin per flyby-n tone te ardhshem; dhe qe ky flyby do te vendosi rekord per boten me te larget te eksploruar nonjehere nga njeriu “, – tha Alan Stern,hetues kryeso i New Horizons nga Instituti i Kerkimeve Jugperendimore ne Boulder, Kolorado ne Amerike.

New Horizons eshte aktualisht 3.5 miliarde milje (5.7 miliarde kilometra) nga Toka; ne ate distance, nje sinjal radio e derguar nga ekipi i shkencetareve – dhe duke udhetuar me shpejtesine e drites – i duhet rreth pese ore dhe 20 minuta per te arritur ne anije. Te gjitha sistemet e anijes jane te shendetshme dhe funksionojne normalisht, dhe anija eshte taman ne kurs drejt objektit me te larget te eksploruar ndonjehere nga njeriu at te MU69.

Ndiqe udhetimin ne http://pluto.jhuapl.edu/Mission/Where-is-New-Horizons/index.php, dhe merrni lajme dhe fotot me reja ne Facebook, Twitter teks NASA dhe  http://pluto.jhuapl.edu/

Artikuj te ngjashem:

Per me shume rreth New Horizons,vizitoni:https://www.nasa.gov/newhorizons

Perditesimi per here te fundit 8 prill,2017.

Tags:ASTEROIDE, EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, NEW HORIZONS, PLANETET XHUXH, PLUTO

 

Advertisements