Disa objekte astronomike kane pseudonime te frymezuara nga mitologjia ose pamja e tyre. Merrni, per shembull, konstelacionin e Orionit (i njohur si ‘Gjuetari), Galaktika e Sombreros, Mjegullnaja e Kokes se Kalit apo edhe vete Rrugen e Qumeshtit. Megjithate, pjesa me e madhe e objekteve kozmike paraqiten ne kataloge astronomike nga ku kane edhe emrat e tyre zyrtare.

Dy galaktika jane qarte te dukshme ne kete imazh nga Hubble, me e madhja ne kete imazh eshte NGC 4424. Kjo galaktike eshte kataloguar ne Katalogun ri te pergjithshem te mjegullnajave dhe yjeve–i njohur si (NGC), i cili eshte hartuar ne vitin 1888. NGC eshte nje nga katalogjet me te medha astronomike, e cila eshte edhe arsyeja pse aq shume Imazhe te Javes nga ESA/Hubble paraqiten si NGC. Ne total jane 7840 ne katalog dhe ata jane gjithashtu ne pergjithesi — objekte te medha, te ndritshme, dhe mund te verehen me sy te lire disa prej tyre.

Galaktika tjeter e cila eshte me e vogel, dhe qe ndodhet nen NGC 4424, eshte e quajtur Leda 213994. Baza e Te Dhenave Ekstraglaktikore Lyon-Meudon ose (LEDA) eshte shume me modern se NGC. E krijuar ne vitin 1983 ne Observatorin Lyon ajo permban miliona objekte.

NGC 4424 ndodhet 30 milione vite drit larg.Kjo dyshe galaktikash ndodhen ne drejtim te kostelacionit te Virgjereshes.

Credit:ESA/Hubble & NASA

Perditesimi per here te fundit 2 prill,2017.

Tags:GALAKTIKA, HUBBLE, UNIVERSI

Advertisements