Ne fillim te vitit 2017, pas me shume se nje dekade observimi te planetit Mars, Kamera Kontekst (CTX) ne bordin e Orbiterit Zbulues Marsian te NASA’s (MRO) , ka tejkaluar 99 per qind te mbulimit duke vezhguar te gjithe siperfaqen e planetit. Ky mozaik tregon zonen e observuar nga MRO . Asnje kamera tjeter nuk e ka fotografuar ndonjehere aq shume Marsin ne rezolucion te tille kaq te larte.

Mozaiku ofron nje rezolute qe mundeson ‘zoom’ brenda per me shume detaje te cdo rajoni te Marsit. Ajo eshte ende larg nga zgjidhja e plote e vezhgimeve te vecanta te bera nga CTX, e cila mund te zbuloje forma e karakteristika me te vogla se sa madhesia e nje fushe tenisi.

Qe nga marsi 2017, Kamera Kontekst ka marre rreth 90.000 imazhe, qe kur Orbiteri MRO filloi te vezhgonte marsin nga orbita ne fund te vitit 2006. Pervec qe mbulon 99.1 per qind te siperfaqes se Marsit — te pakten nje here, ky aparat ka verejtur me shume se 60 per qind te Marsit me shume se nje here, duke kontrolluar per ndryshime me kalimin e kohes dhe duke siguruar pamje 3-D te siperfaqes.

Click here for animation of PIA21487Pamje me e madhe e animacionit mund te gjendet ketu:

Kjo sekuence e imazheve eshte e paraqitur ne rezolucion te reduktuar per te treguar mbulimin global. Nga orbita e Marsit, cdo vezhgim i bere nga CTX ,mbulon nje brez te tokes rreth 18.6 milje (30 kilometra) te gjere, ne nje rezolute rreth 20 kembe (6 metra) per pixel. Nje mozaik ne PIA21488, tregon kornizen perfundimtare te ketij animacion me rezolucion me te madh, edhe pse ende shume me pak se ne vezhgimet individuale te CTX.

Gjithsej Orbiteri Zbulues Marsian i NASA’s (MRO) ka bere plot 50,000 orbita rreth planetit te kuq.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Per me shume rreth Orbiterit Zbulues Marsian te NASA’s mund te vizitoni:

http://nasa.gov/mro dhe http://www.nasa.gov/insight

Kontakt:

Guy Webster
Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif.
818-354-6278
guy.webster@jpl.nasa.gov

Laurie Cantillo / Dwayne Brown
NASA Headquarters, Washington
202-358-1077 / 202-358-1726
laura.l.cantillo@nasa.gov / dwayne.c.brown@nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 1 prill,2017.

Tags:EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, MARSI, MAVEN,MARS ODYSSEY,MRO, PLANETET

Advertisements