Ne Qendren e Fulturimeve Hapesinore Goddard te NASA-s ne Greenbelt, Maryland ekipi i teleskopit hapesinore James Webb ,kane perfunduar pjesen e testimit te akustikes dhe dridhjeve ne teleskop. Keto teste jane vetem dy nga shume teste qe teleskopi dhe instrumentet do te kryejne per tu siguruar se ata jane te afte per tu leshuar ne hapesire.

Credits: NASA/Michael P Menzel

Per proven akustike, teleskopi ishte i mbeshtjelle ne nje tende te paster, dhe inxhinieret dhe tekniket e shtyne ate nepermjet nje pale te madhe te dyerve te celikut qe jane te izoluara gati nje kembe te trasha ne dhomen e testeve te akustikes. Ne dhomen, teleskopi u ekspozua ndaj zhurmes shurdhuese dhe rezultatet e dridhjes qe jane te njejta –qe teleskopi do te perjetoj gjate nisjes per ne hapesire.

Kete pranvere, pas testeve te tjera qe do te perfundojne, teleskopi Webb do te dergohet ne Qendren Hapesinore Johnson te NASA-s ne Houston, Teksas, per fundin e testimin optik ne nje vakum ne temperatura jashtezakonisht te ftohta , para se ai te shkoj ne Sistemin Aerohapesinore Northrop Grumman ne Redondo Beach, Kaliforni, per mbledhjen e fundit, para se te jete gati per leshim.

Duke kryer keto teste, shkencetaret dhe inxhinieret mund te sigurohen qe teleskopi dhe te gjitha instrumentet e saj do te durojne nisjen dhe te ruaj funksionalitetin kur ai te leshohet nga Guiana Franceze ne vitin 2018 nga ESA.

James Webb do te jete pasardhesi shkencore i Teleskopi Hubble te NASA/ESA’s. Ai do te jete me i fuqishem se teleskopet hapesinore te ndertuar ndonjehere. Webb eshte nje projekt nderkombetar i udhehequr nga NASA me partneret e saj, ESAn (Agjencia Hapesinore Europiane) dhe Agjencine Hapesinore Kanadeze.

Per me shume rreth teleskopi James Webb,vizitoni:  http://www.nasa.gov/webb ose http://jwst.nasa.gov/ .

Nga Qendra e Fulturimeve Hapesinore Goddard e NASA-s.

Artikuj te ngjashem:

https://astroalbastronomy.wordpress.com/2017/02/27/teleskopi-james-webb-pergadite-per-testet-e-akustikes/

Perditesimi per here te fundit 29 mars,2017.

Tags:TEKNOLOGJI, TELESKOPI JAMES WEBB, UNIVERSI

Advertisements