Ky imazh 3-D , ose  anaglif, tregon qendren e kraterit Occator , nje zone e ndritshme ne planetin xhuxh Ceres, e marre duke perdorur imazhe nga misioni Dawn i NASA-s. Zona e ndritshme qendrore, duke perfshire edhe nje kupole qe eshte 0.25 milje (400 metra) te larte, eshte quajtur Cerealia Facula.

Nje studim te vitit 2017 ,tregohet se zonat qendrore te ndritshme jane dukshem me te ri se krateri Occator . Vleresimet e vendosin Cerealia Facula ne nje moshe rreth 4 milione vjet te vjeter, ndersa vete kratreri Occator eshte afersisht 34 milione vjet i vjeter.

Materiali reflektues qe shfaqet ne menyre te ndritshme ne kete imazh eshte i bere nga kripera karbonatike, sipas studiuesve te Dawn. Vinalia Faculae nje zone tjeter e ndritshme, duket te jete i perbere nga karbonate te perziera me materiale te erreta.

Nje pamje me rezolucion te larte te kesaj zone eshte e treguar ne PIA20350.

Nje seri e plote e te te dhenave te Dawn eshte e arkivuar ne http://pds.nasa.gov/ .

Misioni Dawn menaxhohet nga JPL per Drejtorine e Shkences te NASA-s ne Uashington. Dawn eshte nje projekt i Programit ”Discovery” te drejtorise se shkences, menaxhuar nga qendra hapesinore Marshall e NASA-s ne Huntsville, Alabama. UCLA eshte pergjegjes per shkencen e pergjithshme te misionit Dawn. Orbital ATK, Inc, ne Dulles, Virxhinia,kane projektuar dhe ndertuar anijen. Qendra Aerohapesinore Gjermane,dhe Instituti Max Planck per kerkime ne Sistemin Diellor , Agjencia italiane e Hapesires dhe Instituti i astrofizikes kombetare italiane jane partnere nderkombetare ne ekipin e misionit.Per listen e plote te pjesemarreseve te misionit,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov/mission.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCAL/MPS/DLR/IDA

Per me shume rreth misionit Dawn te NASA’s,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov.

Perditesimi per here te fundit 24 mars,2017.

Tags:CERES, PLANETET XHUXH, SISTEMI DIELLOR, SONDA DAWN

Advertisements