Stacioni Nderkombetar i Hapesires eshte nje vend unik – nje vend shkencor, teknologjik dhe inovacioni per njeriun qe tregon teknologjite e reja dhe ben perparime hulumtuese qe nuk do te ishin te mundshme ne Toke.

Ky eshte nje labarator ne mikrogravitet ne te cilen nje ekuipazh nderkombetar i perbere nga gjashte njerez jetojne dhe punojne, ndersa udhetonjne me nje shpejtesi prej pese milje ne sekonde, qe rrotullohen rreth Tokes cdo 90 minuta.

Stacionin e hapesires ka qene vazhdimisht i zene qe nga 15 nentori i vitit 2000. Ne ate kohe, 222 njerez nga 18 vende e kane vizituar.

Anetaret e ekuipazhit shpenzojne rreth 35 ore ne jave ne kryerjen e hulumtimeve ne shume disiplina qe te avancojme njohurite shkencore per planetin tone , hapesiren, ne fizik dhe shkencat biologjike ,per te miren dhe te ardhmen njerezve qe jetojne ne planetin tone.

Stacioni lehteson rritjen e nje tregu te fuqishem tregtar ne orbiten e ulte te tokes, qe vepron si nje laborator kombetar per kerkime shkencore dhe lehtesimin e zhvillimit te ngarkesave komerciale te SHBA’s dhe per transportimin e austronauteve.

Shume vargje diellore i sigurojne energji te mjaftueshme stacionit , dhe gjithashtu e bejne ate nje objekt te shndritshem ne qiellin e nates pas henes. Juve nuk u duhet nje teleskop per ta shikuar ate,mjafton te dini ku te kerkoni per ta gjetur ate.Vizitoni kete https://spotthestation.nasa.gov/ per te mesuar se si mund te shini ISS nga shtepia juaj.Madje ju mund te merrni nje e-mail cdo here qe ISS  kalon mbi qytetin/vendin tuaj.

Stacionin e hapesires mbetet trampoline per nje hap tjeter te madh te NASA-s ne eksplorimin e hapesire, duke bere te mundur kerkime dhe zhvillimin e teknologjise qe do te perfitoje njeriu ne eksplorimin ne destinacione pertej orbites se ultet te tokes, duke perfshire nje takim me nje asteroid si dhe udhetimin ne Mars. ISS eshte nje projekt bashkepunimi global – nje qe mundeson nje partneritet shumekombeshe dhe perparime ne qellime te perbashketa ne eksplorimin e hapesires.

Per me shume vizitoni:https://www.nasa.gov/mission_pages/station/main/index.html

Perditesimi per here te fundit 25 mars,2017.

Tags:ISS-STACIONI NDERKOMBETARE I HAPESIRES, TEKNOLOGJI

Advertisements