Teksa po largohej nga nje takim relativisht i larget me henen Titan te Saturnit, me 17 shkurt, 2017, anija Cassini e NASA-s ka kapur kete pamje te liqeneve  veriore te henes.

Kendi i shikimit i Cassini mbi liqenet Kraken Mare dhe Ligeia Mare ishte me i mire gjate ketij flyby sesa takimet e meparshme, duke siguruar rritje te kontrasteve per shikimin e ketyre liqeneve. Per shkak se anija eshte shikuar permes atmosferes se Titanit ,liqenet Kraken dhe Ligeia, tregohen ne me shume detaje, krahasuar me hartat e meparshme (sic mund te shihen ne PIA19657).

Imazhet ne kete mozaik jane marre me kameran me kend te ngushte te anijes Cassini duke perdorur nje filter fantazme e ndjeshme ne gjatesi vale te drites afer-infra te kuqe te perqendruar ne 938 nanometra.

Pikepamja eshte marre ne nje distance prej rreth 150.700 milje (242,500 kilometra) nga Titani. Shkalla e imazhit eshte rreth 1.6 milje (2.6 kilometra) per pixel. Pamja eshte ortografike e perqendruar ne 68 grade gjeresi veriore, 225 grade gjatesi ne perendim.

Misioni Cassini-Huygens eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencine Italiane te Hapesires.Jet Propulsion Laboratory i NASA-s, nje ndarje e Caltech (Insituti i Teknologjise  Kaliforni) ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve shkencore te NASA-s, Washington. JPL ka projektuar, zhvilluar Orbiterin Cassini.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Per me shume informacion rreth Cassini,vizitoni:

1-http://www.nasa.gov/cassini

2-http://saturn.jpl.nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 24 mars,2017.

Tags:CASSINI, HENAT E SISTEMIT DIELLOR, SATURNI, SISTEMI DIELLOR

Advertisements