Mimas u zbulua me 17 shtator, 1789 nga astronomi anglez William Herschel dhe u emerua per nje nga gjigandet e mitologjise greke.Gjithashtu i njohur si Saturn I, Mimas eshte rreth 246 milje (396 km) ne diameter.Se bashku me Enceladus, Tethys, Dione dhe Rhea, ajo eshte klasifikuar si nje hene e akullt me madhesi mesatare; origjina e ketyre henave eshte ende duke u debatuar.

Mimas rrotullohet rreth Saturnit nga perendimi ne lindje (ose sic njihet ‘prograde’), pothuajse ne nje orbite rrethore ne nje distance mesatare prej rreth 117,000 milje (189,000 km).Per shkak te nderveprimeve me Saturnit,hena rrotullohet sinkron me levizjen orbitale, gjithmone duke mbajtur te njejten hemisfere drejt planetit dhe gjithmone i drejtuar me te njejten hemisfere ne orbite.Siperfaqja Mimas ‘eshte e mbushur me gropa si dhe me kratere te panumerta, me i madhi i te cileve i jep henes se akullt pamjen e saj te vecante.

Cassini beri takimin e fundit te tij perfundimtar te ngushte me Mimas me 30 janar, 2017.

Shkencetaret e NASA-s kombinuan 10 pamje imazhezh me kend te ngushte per te krijuar kete pikepamje mozaike.Skena eshte nje projeksion ortografik i perqendruar ne 17.5 grade gjeresi ne jug, 325.4 grade gjatesi ne perendim.Ky mozaik ishte fituar ne nje distance prej rreth 28.000 milje (45.000 km) nga Mimas.Ne qasjen e afert, Cassini kaloi 25,620 milje (41.230 km) nga hena e akullt.

Te gjitha vezhgimet e ardhshme te Mimas do te jene nga me shume se dy here kete distance.

Misioni Cassini-Huygens eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencine Italiane te Hapesires.Jet Propulsion Laboratory i NASA-s, nje ndarje e Caltech (Insituti i Teknologjise  Kaliforni) ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve shkencore te NASA-s, Washington. JPL ka projektuar, zhvilluar Orbiterin Cassini.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Per me shume informacion rreth Cassini,vizitoni:

1-http://www.nasa.gov/cassini

2-http://saturn.jpl.nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 18 mars,2017.

Tags:CASSINI, HENAT E SISTEMIT DIELLOR, SATURNI, SISTEMI DIELLOR

Advertisements