Misioni Dawn i NASA-s ka zbuluar se krateret ne Ceres tregojne nje shumellojshmeri te formave qe ofrojne te dhena te rendesishme ne lidhje me strukturen nen-siperfaqesore te Ceres .

Gjysma e poshtme i ketyre dy kratereve te medha ne kete imazh quhen Fejokoo. Forma gjashtekendore e kraterit poshte eshte 42-milje (68 kilometra) ne diameter.

Krateret poligonale jane te shpeshta ne Ceres. Me ekspozim gjashte apo shtate anesh, si ne rastin e Fejokoo.Kratere poligonale jane gjithashtu te gjenduara zakonisht ne trupat e tjera te sistemit diellor, si Marsi, hena jone dhe henat e akullta te planeteve gjigante.

Dawn e mori kete imazh me 4 maj 2015, nga nje lartesi prej 915 milje (1.470 kilometra). Imazhi ka nje rezolute prej 450 kembe (140 metra) per pixel.

Nje seri e plote e te te dhenave te Dawn eshte e arkivuar ne http://pds.nasa.gov/ .

Misioni Dawn menaxhohet nga JPL per Drejtorine e Shkences te NASA-s ne Uashington. Dawn eshte nje projekt i Programit ”Discovery” te drejtorise se shkences, menaxhuar nga qendra hapesinore Marshall e NASA-s ne Huntsville, Alabama. UCLA eshte pergjegjes per shkencen e pergjithshme te misionit Dawn. Orbital ATK, Inc, ne Dulles, Virxhinia,kane projektuar dhe ndertuar anijen. Qendra Aerohapesinore Gjermane,dhe Instituti Max Planck per kerkime ne Sistemin Diellor , Agjencia italiane e Hapesires dhe Instituti i astrofizikes kombetare italiane jane partnere nderkombetare ne ekipin e misionit.Per listen e plote te pjesemarreseve te misionit,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov/mission.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCAL/MPS/DLR/IDA

Per me shume rreth misionit Dawn te NASA’s,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov.

Perditesimi per here te fundit 12 mars,2017.

Tags:CERES, PLANETET XHUXH, SISTEMI DIELLOR, SONDA DAWN

Advertisements