Artikulli nga ESO.Imazhi marre nga Very Large Telescope .

NGC 1055 ndodhet rreth 66.3 milion vite-drite nga Toka, ne konstelacionin e Cetus.Gjithashtu i njohur si Leda 10208 dhe UGC 2173, kjo galaktike eshte zbuluar nga astronomi anglez William Herschel me 19 dhjetor,te vitit 1783.NGC 1055 eshte e vendosur ne afersi te galaktike spirale te mbyllur Messier 77 [M77 per shkurt,shikoje ne (eso0319)].Ajo eshte nje anetar i grupit galaktikor M77, nje grup i vogel qe po ashtu perfshin M77, NGC 1073, dhe pese galaktika te tjera te vogla te parregullta.

NGC 1055 eshte menduar te jete deri ne 15% me e madhe ne diameter se galaktika jone.Galaktikes duket se i mungojne armet e nje spiraleje, ashtu sic shihet ne skajet e saj.

Pamje tjeter e galaktikes NGC 1055 :https://apod.nasa.gov/apod/ap100424.html

Perditesimi per here te fundit 16 mars,2017.

Tags:ESO-OBSERVATORI JUGOR EUROPIAN, GALAKTIKA, UNIVERSI

 

Advertisements