Nga NASA

Kerkimet e reja te financuara nga NASA sygjeron se se zona e madhe e kuqe jupiterit mund te jete burimi misterioz i ngrohjes se temperaturave cuditerisht te larta te pjesa e siperme atmosferike e jupiterit.

Ketu ne Toke, rrezet e diellit ngrohin atmosferen ne lartesi mbi sipërfaqe,-per shembull, ne 250 milje mbi planetin tone ku eshte orbita e stacionit nerkombetare i hapesires . Shkencetaret kane qene te shokuar se pse temperaturat ne atmosferen e siperme te Jupiterit jane te krahasueshme me ato qe gjenden ne toke, edhe pse jupiteri eshte me shume se 5 here distanca nga dielli. Ata donin te dinin, ne qofte se dielli nuk eshte burimi i ngrohjes, atehere cfare eshte?

Hulumtuesit nga Qendra Universitare e Bostonit per Fizike-Hapesire percaktuan per te zgjidhur misterin nga hartat e temperaturave edhe me lart ne krye te reve te jupiterit duke e vezhguar nga toka . Ata analizuan te dhenat nga spektrometrin -SPEX i NASA te teleskopit (IRTF) ne Mauna Kea, Hawaii, Duke vezhguar driten e lehte jo te dukshme infra te kuqe qindra milje mbi gjigandin e gazte, shkencetaret gjeten se temperaturat jane shume me te larta ne gjeresi dhe gjatesi te caktuara ne hemisferen jugore te Jupiterit, ku ndodhet zona.

Studimi, eshte botuar me 27 korrik 2016 ne revisten ”Nature”, dhe arrin ne perfundimin se stuhia ne zonen e madhe te kuqe prodhohet nga dy lloje te valeve te turbullta te energjise qe perplasen dhe ngrohen ne atmosferen e siperme. Valet e gravitetit jane si fijet e kitares ne levizje kur kepututen, ndersa valet akustike jane ngjeshja e ajrit (valet zanore). Ngrohja ne atmosferen e siperme 500 milje (800 km) mbi zonen e madhe te kuqe mendohet te jete shkaktuar nga nje kombinim i ketyre 2 llojeve valesh “duke u perplasur”, si valet e oqeanit ne nje plazh.

Perditesimi per here te fundit 11 mars,2017.

Tags:JUPITERI, PLANETET, SISTEMI DIELLOR

Advertisements