Eshte zyrtare ! Misioni 2 miliard dollaresh i NASA-se per ne henen e akullt te Jupiterit Europa eshte quajtur ‘Europa Clipper’.
Sonda ka hyre ne fazen e dyte te zhvillimit dhe si objektiv kryesor ka eksplorimin e henes Europa te Jupiterit, investigimin e kushteve te favorshme te mundshme per ekzistencen e jetes dhe zgjedhja e nje venduljeje per landerin e saj.
Specifikisht objektivat jane studimi i :
– Shtreses se Akullit dhe Oqeanit : te konfirmoj ekzistencen dhe karakterizoj natyren e ujit nen akull.
-Perberjes : Te percaktoj perberjen kimike
Gjeologjise : Karakteristikat dhe formimin e formave te siperfaqjes duke perfshire vendet e fundit dhe tanishme aktive.
Europa Clipper nuk do te orbitoj Europen por Jupiteri . Gjate kohezgjatjes se saj sonda do te realizoj ~ 45 flyby ne Europa nga nje largesi ~20 km – ~2700 km (~16milje- ~1700milje) . Cdo perafrim do te mbuloj nje zone te ndryshme te Europas ne menyre qe te krijohet ne harte globale te henes.

Pamje e henes Europa qe do te studioj sonda ‘Europa Clipper’.

Jupiter's icy moon Europa

Perktheu Altin Nezha

Per me shume rreth ketij misioni vizitoni:http://www.nasa.gov/europa

Preston Dyches
Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif.
818-354-7013
preston.dyches@jpl.nasa.gov
Dwayne Brown / Laurie Cantillo
NASA Headquarters, Washington
202-358-1726 / 202-358-1077
dwayne.c.brown@nasa.gov / laura.l.cantillo@nasa.gov

Referencat:Jet Propulsion Laboratory/http://www.space.com/

Perditesimi per here te fundit 11 mars,2017.

Tags:EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, HENAT E SISTEMIT DIELLOR, JET PROPULSION LABORATORY, JUPITERI

Advertisements