Supergrumulli Perseu-Pisces ( SCL 40) eshte nje nga strukturat me te medha te njohura ne univers. Ne nje distance prej 250 milion vite-drite, ky zinxhir i grupimeve galaktikore shtrihet me shume se 40 ° neper qiellin e dimrit e dallushme ne hemisferen veriore .Supergrumbulli  Perseus – Pisces eshte nje nga dy perqendrimeve me dominuese te galaktikave  (tjetri eshte supergrumbulli Laniakea) ne universin e afert (brenda 300 milione viteve drite). Ky supergrumbull gjithashtu kufizohet me nje boshllek te spikatur, i njohur si boshlleku Taurus.

Pjeset kryesore te supergrumbullin Perseus-Pisces jane Abell 262, Abell 347, dhe Abell 426.

Shiko gjithashtu dhe:

Perditesimi per here te fundit 4 mars,2017.

Tags:GALAKTIKA, UNIVERSI

Advertisements