Nga NASA [https://exoplanets.nasa.gov / http://go.nasa.gov/2m4voxV]

Me zbulimin e shtate planeteve me madhesine e tokes rreth yllit Trappist-1 rreth 40 vite drite larg, astronomet jane duke kerkuar per teleskopi e ardhshem hapesinore James Webb per te na ndihmuar te gjejme nese ndonje nga keto planete ndoshta mund te mbeshtesi jeten.

Per mijera vjet,njerezit kane pyetur , nese ka planetet te tjere si toka 
atje ne hapesire.

Hannah Wakeford,profesor ne MIT

“Ne qofte se keto planete kane atmosfere, James Webb do jete celesi per zhbllokimin sekreteve te tyre,” tha Doug Hudgins, Shkencetare e Programin te Egzoplaneteve ne seline e NASA-s ne Uashington. “Nderkohe, misionet NASA-s si Spitzer, Hubble, dhe Kepler jane duke ndjekur keto planete.”

“Keto jane me te miret ne madhesine e tokes per teleskopin James Webb qe ti studioj, ndoshta per gjithe jeten e saj”, tha Hannah Wakeford, Qendra e Fluturimve Hapesinore Goddard te NASA-s ne Greenbelt, Maryland.

Ne Goddard, inxhinieret dhe shkencetaret jane duke testuar teleskopin Webb i cili do te jete ne gjendje per te shikuar keto planetet ne infra te kuqe, pertej aftesive qe kemi aktualisht.

James Webb 1600px

Inxhinier i NASA Ernie Wright duke verjetur segmentet e pasqyrave kryesore te teleskopi James Webb ,i cili eshte planifikuar per te leshuar ne fundit te vitit 2018.Credit: NASA/MSFC/David Higginbotham

 

“Teleskopi Webb do te rrise informacionin qe kemi per keto planete pafundsisht”, tha Wakeford. “Me mbulimin e zgjeruar ne gjatesi vale te ndryshme ne do te jemi ne gjendje per te shikuar nese atmosferat e tyre kane uje, metan, monoksidit te karbonit /dioksid dhe/ose oksigjen.”

Kur gjuetia per nje planet potencialisht jete-mbeshtetes, ju duhet te dini me shume se madhesine e planetit ose distancen qe ka rreth yllit te tij. Duke zbuluar proporcione relative te ketyre molekulave ne atmosferen e nje planeti mund tu thote studiuesve nese nje planet mund te mbeshtes jeten.

“Per mijera vjet, njerezit kane pyetur, a ka planete te tjera si Toka atje? Ndonje a mos mbeshtete jeten? “, Tha Sara Seager, astrofizikante dhe shkencetare planetare ne MIT. “Tani ne kemi nje bande te planeteve qe jane gati per studime te metejshme per te filluar per t’iu pergjigjur ketyre pyetjeve te lashta.”

Per shkak se ozoni eshte kryesisht i varur nga ekzistenca e organizmave te ,
formuara, Webb do te shikoje per ata ne atmosferat e huaja si nje tregues i
mundshem per jeten.

Duke u leshuar ne vitin 2018, nje nder qellimet kryesore te Webb eshte qe te perdori spektroskopine, nje metode per te analizuar driten duke e ndare ate ne gjatesi vale te ndryshme e cila lejon nje per te identifikuar komponentet e tij kimike (me nenshkrimet e tyre unike ne gjatesi vale) per te percaktuar komponentet atmosferike te boteve te huaja. Webb sidomos do te kerkoje per shenja kimike, si te ozonit dhe metanit, te cilat mund te krijohen nga proceset biologjike. Ozoni, i cili na mbron nga rrezatimi ultravjollce i demshem ketu ne Toke, formohet kur oksigjeni i prodhuar nga organizmat fotosintetike (si pemet dhe fitoplanktoni) sintetizohet ne drite.

Per shkak se ozoni eshte kryesisht i varur nga ekzistenca e organizmave te formuara, Webb do te shikoje per ata ne atmosferat e huaja si nje tregues i mundshem i jetes.

Ai gjithashtu do te jete ne gjendje qe te shikoj per metan, i cili do te ndihmoje te percaktoje nje burim biologjik te oksigjenit qe te con ne akumulimin e ozonit.

Zbulimi i planeteve ne sistemin e Trappist-1 do te thote se Webb do te jete ne gjendje te perdori aftesine e tij te madhe ne nje sistem relativisht te afert. Hulumtuesit se fundmi identifikuan tre planete premtuese ne sistemin Trappist-1 – e, f dhe g – te cilet orbitojne ne zonen e banueshme dhe do te behen kandidatet me te mire per Webb per tu studiuar.

Ne varesi te perberjes se tyre atmosferike, te tre keto eksoplanete si-toka mund te kene kushte te pershtatshme per mbeshtetjen e ujit te lengshem. Per shkak se planetet rrotullohen rreth nje ylli qe eshte i vogel, sinjali nga keto planete do te jete relativisht i madh, dhe i forte mjaftueshem per Webb per ti zbuluar tiparet atmosferike te ketyre planeteve.

Artikuj te ngjashem:

1-https://astroalbastronomy.wordpress.com/2017/02/23/spitzer-zbulon-shtate-planete-rreth-nje-ylli-xhuxh-ultra-te-ftohte/

2-https://astroalbastronomy.wordpress.com/2017/02/27/brenda-trappist-1d-koncept-grafik/

Rreth Egzoplaneteve: https://exoplanets.nasa.gov

Per me shume rreth teleskopi James Webb te NASA/ESA/CSA,vizitoni:www.jwst.nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 4 mars,2017.

Tags:EGZOPLANETE, TELESKOPI JAMES WEBB, UNIVERSI

 

Advertisements