Ky imazh nga teleskopi hapesinore Hubble i NASA/ESA’s tregon nje galaktike te quajtur UGC 12591. UGC 12591 eshte diku ne mes te nje galaktike lentikulare dhe nje spiraleje. Ajo shtrihet vetem 400 milione vite drite larg nesh ne rajonin perendimor te supergrumbullit Pisces–Perseus, nje zinxhir i gjate i grupimeve galaktike qe shtrihet qindra vite-drite – nje prej strukturave me te medha te njohura ne kozmos.[Supergurmbulli Perseus-Pisces,artikull ne shqip]

Vete galaktika eshte gjithashtu e jashtezakonshme: ajo eshte teper e madhe. Galaktika dhe haloja e saj se bashku permbajne disa qindra miliarde here masen e diellit; kater here me masive se Rruga e Qumeshtit. Ajo gjithashtu gjithasthur rrotullohet shume shpejt, me nje shpejtesi deri ne 1.8 milion kilometra (1.1 milion milje) ne ore.

Vezhgimet me Hubble jane duke ndihmuar astronomet per te kuptuar masen UGC 12591, dhe per te percaktuar nese galaktika thjesht u formua dhe u rrit ngadale me kalimin e kohes, ose nese ajo mund te jete bere kaq shume masive duke u perplasur dhe bashkuar me nje tjeter galaktike te madhe ne te kaluaren e saj .

Credit:ESA/Hubble & NASA

Perditesimi per here te fundit 4 mars,2017.

Tags:GALAKTIKA, HUBBLE, UNIVERSI

Advertisements