Keto imazhe te diellit u kapen ne te njejten kohe me 29 janar 2017 nga gjashte kanalet ne instrumentin te Imazheve Diellore Ultraviolet ose SUVI ne bordin e satelitit te NOAA’s GOES-16. Ato tregojne nje vrime te madhe kurore ne hemisferen jugore te diellit. Te dhenat nga SUVI do te japin nje vleresim te temperaturave te plazmave kurore dhe matjet e emetimit te cilat jane te rendesishme per parashikimin e motit hapesinore.

SUVI eshte thelbesore per te kuptuar zonat aktive ne diell, flakerimat diellore dhe shperthimet masive te cilat mund te ndikojne ne Toke. Ne varesi te madhesise se nje shperthimi te vecante, nje stuhi gjeomagnetike mund te rezultoje qe eshte e fuqishme mjaft sa per te trazuar fushen magntike te tokes. Nje ngjarje e tille mund te ndikoje ne rrjetet e energjise , prishjen komunikimit satelitor,deme ne satelitet qe rrotullohen rreth tokes dhe pjese elektronike te tyre. SUVI do te lejoje Qendren e Parashikimeve te Motit te Hapesires te NOAA’s per te dhene paralajmerime te hershme per kompanite e energjise elektrike, ofruesit e telekomunikacionit dhe operatoret satelitore.

NASA e leshoi me sukses GOES-R me 19 nentor, 2016 nga Kepi Kanaveral ne Florida. Ajo u riemerua si GOES-16, kur ka arritur ne orbite. GOES-16 eshte tani duke vezhguar planetin nga nje pikepamje ekuatoriale rreth 22,300 milje mbi siperfaqen e Tokes.

Credits:NOAA/NASA’s Goddard Space Flight Center

Per me shume rreth GOES-16 : www.goes-r.gov/ ose www.nasa.gov/goes

Per me shume rreth instrumentin SUVI te GOES-16 :http://www.goes-r.gov/spacesegment/suvi.html

Perditesimi per here te fundit 3 mars,2017.

Tags:DIELLI, SISTEMI DIELLOR

Advertisements