Click here for larger version of PIA21465Projeksioni i imazhit:Kliko ketu per pamje me te madhe te imazhit.

Depozitat e shtresave te polit te veriut ne Mars jane 3 kilometra te grumbullura mes shtresave te pluhurosura te akullit te ujit qe jane rreth 1000 kilometra ne diameter. Shtresat regjistrojne informacion ne lidhje me klimen qe shtrihet para disa milion vjeteve ne historine e Marsit.

Ne shume vende erozioni ka krijuar pjerretsi dhe zgavrra qe vene ne dukje kete shtresezim. Shtresat e kuqe jane akulli i ujit te depozituar ne shtresat polare; Megjithate nje pjese e shtresave te kaltra jane te dukshme poshte tyre. Keto shtresa te kaltra permbejne fragmente ne madhesine reres qe kane te ngjare te kene formuar nje fushe rere te madhe polare para se akulli te ishte depozituar.

Mungesa e nje kapaku polare akulli ne kete epoke te kaluar deshmon per ndryshueshmerine e klimes marsiane, i cili i nenshtrohet ndryshimeve te medha me kalimin e kohes ashtu si ne Toke.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Imazhi eshte marre nga  Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) duke perdorur intrumentin   High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE).

Perditesimi per here te fundit 28 shkurt,2017.

Tags:MARSI, MAVEN,MARS ODYSSEY,MRO, PLANETET, SISTEMI DIELLOR

Advertisements