Kur shihet nga nje distance me diellin direkt pas anijes Cassini, krateret e medha dhe te ndritshme mund te dallohen pergjate siperfaqes se henes se Saturnit Dione.

Nder keto kratere te medha, disa lene modele te ndritshme me rreze ne te gjithe henen.

Krateri qe shihet ketu ne Dione (698 milje, ose 1.123 kilometra ne diameter) eshte quajtur Creusa.Shkencetaret mund te perdorin keto modelet , per te ndihmuar te percaktojme rendin e ngjarjeve gjeologjike ne siperfaqen e nje hene duke shqyrtuar cilat karekteristika qe shtrihen mbi karekteristika te tjera

Veriu ne Dione eshte lart dhe rrotullohet 31 grade ne te djathte. Imazhi eshte marre me kameran me kend te ngushte te anijes Cassini me 26 nentor, 2016 duke perdorur nje filter fantazme e cila favorizon pranimin e gjatesive te valeve te drites afer-infra te kuqe me qender ne 727 nanometra.

Pamja eshte marre ne nje distance prej rreth 350.000 milje (560.000 kilometra) nga Dione. Shkalla e imazhit eshte 1.8 milje (3 kilometra) ne pixel.

Misioni Cassini-Huygens eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencine Italiane te Hapesires.Jet Propulsion Laboratory i NASA-s, nje ndarje e Caltech (Insituti i Teknologjise  Kaliforni) ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve shkencore te NASA-s, Washington. JPL ka projektuar, zhvilluar Orbiterin Cassini.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Per me shume informacion rreth Cassini,vizitoni:

1-http://www.nasa.gov/cassini

2-http://saturn.jpl.nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 26 shkurt,2017.

Tags:CASSINI, HENAT E SISTEMIT DIELLOR, SATURNI, SISTEMI DIELLOR

Advertisements