Pamje me e madhe e imazhit ne:  – Teleskopi Hapesinore James Webb (i quajtur nganjehere JWST ose Webb) do te jete nje teleskop i madh infra i kuq me nje pasqyre primare prej 6.5 metrash. Teleskopi do te niset ne nje rakete Ariane 5 nga Guiana Franceze ne tetor te vitit 2018.

JWST do te jete observatori kryesore i dekades se ardhshme, duke sherbyer per mijera astronome ne mbare boten. Ai do te studioje cdo faze ne historine e universit tone, duke filluar nga shkelqimi i pare pas Shperthimit te Madh, ne formimin e sistemeve diellore te afte per te mbeshtetur jeten ne planete si Toka,si dhe me evoluimin e Sistemit tone diellor.

JWST ishte i njohur me pare si “Gjenerata Tjeter e Teleskopeve te Madh Hapesinore ose” (NGST); por ai u riemerua ne shtator te vitit 2002, per nder te ish-administratorit te NASA’s,te quajtur James Webb.

JWST eshte nje bashkepunim nderkombetar mes NASA‘s, ESA‘s (Agjencia Europiane e Hapesires), dhe Agjencine Hapesinore Kanadeze (CSA). Qendra e Fluturimeve Hapesinore Goddard e NASA’s ne Greenbelt, Maryland, eshte duke e menaxhuar zhvillimin e teleskopit. Partneri kryesor industrial eshte  Northrop Grumman;dhe Instituti Shkencor i Teleskopeve Hapesinore qe do te operoj JWST pas leshimit.

Disa teknologjive te reja jane zhvilluar per JWST. Keto perfshijne nje pasqyre primare e bere nga 18 segmente te vecanta qe ndahen dhe pershtaten ne forme serish pas nisjes ne hapesire. Kater instrumentet e teleskopit – kamera dhe spektrot- – kane detektore qe jane ne gjendje te regjistrojne sinjale shume te zbehta. Nje instrument (NIRSpec) ka mikrombyllje te programueshme, te cilat mundesojne vezhgimin ne deri 100 objekte ne te njejten kohe. JWST gjithashtu ka nje ftohes per ftohjen e detektoreve infra te kuq ne mes te nje instrumenti tjeter (MIRI) ne temperatura shume te ftohta ne 7 kelvin (minus 447 Fahrenheit) ne menyre qe ata mund te punojne.

Credit:NASA

Website i JWST:www.nasa.gov/webb/

Per me shume rreth teleskopit James Webb ne shqip,vizitoni:https://astroalbastronomy.wordpress.com/-james-webb/

Perditesimi per here te fundit 24 shkurt,2017.

Tags:EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, ESA, NASA, TELESKOPI JAMES WEBB, UNIVERSI

Advertisements