View this and many more images, as well as several videos, in an extensive multimedia gallery highlighting this discovery.

Teleskopi Hapesinor Spitzer i NASA’s ka zbuluar sistemin e pare te njohur me 7 planete me madhesine e tokes qe rrotullohen rreth nje ylli te vetem. Tre nga keto planete jane te vendosura ne zonen e banueshme, zona rreth yllit mëmë ku nje planet shkembor me shume gjasa mund te kete uje te lengshem ne siperfaqen e tij.

Zbulimi vendos nje rekord te ri per numrin me te madh te planeteve ne zonen e banueshme – te gjendur rreth nje ylli te vetem jashte sistemit tone diellor. Te gjithe nga keto shtate planetet mund te kene uje te lengshem – celesi i jetes sic e njohim ne – ne kushtet e duhura atmosferike, por shanset jane me te larta ne tre prej tyre ne zonen e banueshme.

“Ky zbulim mund te jete nje pjese e rendesishme ne misterin per te zbuluar mjedise te banueshme, vende qe jane te favorshme per jeten”, tha Thomas Zurbuchen, administratori i asociuar i Drejtorise se Misioneve Shkencore te NASA’s ne Uashington. “Duke u pergjigjur pyetjes ” A jemi vetem ” eshte nje prioritet i larte shkencor dhe zbulimi i kaq shume planeteve si keto per here te pare ne zonen e banueshme rreth nje ylli te vetem eshte nje hap i jashtezakonshem perpara drejt ketij qellimi -“theksoi Zurbuchen.

Credits: NASA

Koncepti i ketij artisti tregon se si secili prej planeteve te Trappist-1 mund te dukej , ne baze te te dhenave te disponueshme per madhesit e tyre, masa dhe distanca orbitale.

This artist's concept shows what each of the TRAPPIST-1 planets may look like.

Ne kontrast me diellin tone, ylli Trappist-1 – klasifikohet si nje xhuxh ultra-i ftohte – eshte aq e ftohte saqe uji i lengshem mund te mbijetoje ne ato planete qe rrotullohen shume afer me yllin, me afer se nga c’fare eshte e mundur per planetet ne sistemin tone diellor. Te gjithe orbitat planetare te 7 planeteve te Trappist-1 jane me afer yllit te tyre mëmë se Merkuri eshte eshte me diellin. Planetet gjithashtu jane shume afer me njeri-tjetrin. Nese nje person eshte duke qendruar ne siperfaqen e njerit prej tyre , ai mund te verej larte dhe potencialisht mund te shohi tiparet gjeologjike apo edhe rete e planeteve fqinje, te cilet ndonjehere do te shfaqen me te medhenj se hena shfaqet ne qiellin e Tokes.

Credits: NASA

 

Advertisements