Full image and caption

Nje mision per te egzaminuar oqeanin qe ndodhet nen siperfaqen e henes Europa te Jupiterit eshte duke marre nje hap me afer drejt leshimit, me perfundimin e fundit te nje rishikimi te madh nga NASA.

Me 15 shkurt, misioni Eorupa i NASA ka perfunduar me sukses rishikimin e Vendimit te Pikes-B. Ky vendim i NASA’s lejon qe misioni te eci perpara ne fazen e tij fillestare te projektimit, i njohur si “Faza B”, duke filluar me 27 shkurt,2017.

Faza A ishte zgjedhja dhe akomodimi i 10 instrumenteve duke u zhvilluar per te studiuar misteret shkencore te Europa. Faza e re e misionit eshte planifikuar te vazhdoje deri ne shtator 2018, dhe do te rezultoje ne perfundimin e nje dizajni paraprak per sistemet e misionit dhe nensistemeve. Disa testime te komponenteve te anijes, duke perfshire qelizat diellore dhe detektore shkencor, tashme jane duke u zhvilluar gjate fazes A, dhe kjo pune eshte planifikuar te vazhdoje ne Fazen B.

Misioni e anijes Europa eshte duke planifikuar qe te leshohet ne 2020, duke arritur ne sistemin e Jupiterit pas nje udhetimi prej disa vitesh. Anija do orbitoje Jupiterin shume shpesh – cdo dy jave, duke ofruar mundesi te shumta per flyby te afert me henen Europa. Plani i Misionit perfshin 40 deri 45 flyby ne misionin kryesor, gjate se ciles do anija do te fotografoj siperfaqen e akullt te henes ne rezolucion te larte dhe te hetoje perberjen e saj dhe strukturen e brendshme te akullt.

Credit:NASA/Jet Propulsion Laboratory.

Per me shume rreth rreth misionit per ne Europa,vizitoni:http://www.nasa.gov/europa

Perditesimi per here te fundit 23 shkurt,2017.

Tags:EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, HENAT E SISTEMIT DIELLOR, JET PROPULSION LABORATORY, JUPITERI, MISIONI NE HENEN EUROPA

Advertisements