Yjet duke shperthyer shihen ne gjithe kete imazh nga observatori hapesinore Herschel i ESA-s. Ajo pershkruan gjigandin e reve molekular i njohur si RCW106 ,nje rajon i madh i gazit dhe pluhurit pothuajse 12 000 vjet-drite larg ne konstelacionin jugor te Norma.

Pluhuri kozmik, nje element i vogel, por i rendesishem ne materialin nderyjor qe pershkon galaktiken tone, shkelqen bukur ne gjatesi vale infra te kuqe. Nga gjurmimi i shkelqimit te pluhurit me syrin infra te kuqe te Herschel, astronomet mund te shqyrtoje cerdhet yjore ne detaje mbreselenese.

Ne te gjithe imazhin jane perqendrimet e dendura te perzierjes nderyjor te gazit dhe pluhurit, ku yjet jane duke u lindur. Pjese e ndritshme, me nje ngjyre blu, jane duke u ndezur nga drita e fuqishme nga yjet e porsalindur brenda tyre, ndersa rajonet e kuqe jane zona me te fresketa yjore.

Forma delikate te dukshme ne te gjithe imazhin jane rezultat i rrezatimit dhe ererave te fuqishme nga yjet e rinj .

Ky imazh tre-ngjyresh kombinon vezhgimet e Herschel ne 70 mikrone (blu), 160 mikrone (ne ngjyre jeshile) dhe 250 mikrone (ne te kuqe), dhe perfshin mbi 1º ne anen e gjate; Veriu eshte lart dhe ne lindja ne te majte. Imazhi eshte marre si pjese e projektit-kyq Hi-GAL i Herschel.

Perditesimi per here te fundit 21 shkurt,2017.

Tags:ESA, MJEGULLNAJAT, RRUGA E QUMESHTIT, YJET

Advertisements