Daphnis, nje prej henave me te ngulitura ne unazat e Saturnit, eshte e paraqitur ne kete pikepamje, teksa shkakton vale duke u rrotulluar ne boshllekun Keeler. Mozaiku kombinon disa imazhe per te treguar me shume valet ne skajet e boshllekut ,per te shikuar nje imazh te meparshem shih, PIA21056.

Daphnis eshte nje hene e vogel 5 milje (8 kilometra) ne diameter, por graviteti i saj eshte i fuqishem mjaftueshem sa per te prishur grimcat e vogla te unazave qe formohen buze boshllekut Keeler. Per me shume rreth ketyre strukturave vertikale shikoni PIA11654 dhe PIA11547.

Imazhe si kjo u ofrojne shkencetareve nje pamje nga afer te bashkeveprimit te komplikuara midis nje hene dhe unazave, si dhe nderveprimet mes unazave , ne prag te kalimit te Henes.

Imazhet ne kete mozaik jane marre ne driten e dukshme, duke perdorur kameran me kend te ngushte te anijes Cassini ne nje distance prej rreth 17.000 milje (28.000 kilometra) nga Daphnis ose faza, me nje kend prej 71 grade. Shkalla e imazhit eshte 551 kembe (168 metra) ne pixel.

Misioni Cassini-Huygens eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencine Italiane te Hapesires.Jet Propulsion Laboratory i NASA-s, nje ndarje e Caltech (Insituti i Teknologjise  Kaliforni) ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve shkencore te NASA-s, Washington. JPL ka projektuar, zhvilluar Orbiterin Cassini.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Per me shume informacion rreth Cassini,vizitoni:

1-http://www.nasa.gov/cassini

2-http://saturn.jpl.nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 6 shkurt,2017.

Tags:CASSINI, HENAT E SISTEMIT DIELLOR, SATURNI, SISTEMI DIELLOR

Advertisements