Ne diten e Shen Valentinit ne vitin 1990, duke udhetuar kater miliarde milje nga Dielli, anija Voyager 1  hodhi shikimin prapa per here te fundit per te bere kete portret familjar te sistemit diellor. Portreti i plote eshte nje mozaik prej 60 kornizash i bere nga nje pike e favorshme 32 grade mbi aeroplanin ekliptik. Ne te, kamara me kend te gjere e anijes Voyager, mori pamje te gjigandit te gazi Neptunit, planeti me i jashtem i sistemit diellor, na krah te djathte. Pozicionet per Venusin, Token, Jupiterin, Saturnin, Uranin,dhe Neptunin tregohen me letra, ndersa Dielli eshte vendi i ndritshem ne afersi te qendres se rrethit te kornizave.I pashikuar ne kete portret jane Merkuri, shume afer Diellit per t’u zbuluar, dhe Marsi, per fat te keq i fshehur nga rrezet e diellit te shperndara ne sistemin optik te kameres. Me afer Diellit se sa Neptuni ne ate kohe, Pluto – nuk ishte i mbuluar.

Image Credit: Voyager Project, NASA

Perditesimi per here te fundit 13 shkurt,2017.

Tags:PLANETET, SISTEMI DIELLOR, VOYAGER 1 & 2

Advertisements