Konstelacioni i Andromedes eshte nje nga 88 yjesite moderne dhe nuk duhet te ngaterrohet me fshinjin tone galaktikor ,galaktiken e Andromedes. Konstelacioni i Andromedes eshte shtepia e nje galaktike te njohur si NGC 7640.

Shume klasifikime te ndryshme jane perdorur per te identifikuar galaktikat me forme dhe strukture – NGC 7640 eshte nje lloj spiraleje e mbyllur. Keto jane njohur nga krahet e tyre spirale. Galaktika jone , Rruga e Qumeshtit, eshte nje galaktike spirale e mbyllur. NGC 7640 nuk mund te duket shume si nje spirale ne kete imazh, por kjo eshte per shkak te orientimit te galaktikes ne lidhje me Token.

Ka te dhena se NGC 7640 ka perjetuar nje lloj te nderveprimi ne te kaluaren e saj. Ndonjehere keto nderveprime mund te jene te lehta, dhe nganjehere teper dramatike, me dy ose me shume perplasje dhe bashkime galaktikash, ne nje te madhe. Te kuptuarit e historise se nje galaktike, dhe cfare nderveprimesh ka perjetuar,u ndihmon astronomeve per te permiresuar te kuptuarit e se si galaktikat – dhe yjet brenda tyre – formohen.

Kjo galaktike nodhdet 30 milione vite-drite larg.

Image credit: ESA/Hubble & NASA

Perditesimi per here te fundit 11 shkurt,2017.

Tags:GALAKTIKA, HUBBLE, UNIVERSI

Advertisements