Ky imazh kap kufirin e dites dhe nates, ne rajonin verior polar te Ceres. Poli i Veriut ne vetvete, i cili shtrihet vetem pak ne te majte te qendres ne kete pikepamje, eshte mezi i ndricuar nga dielli, edhe pse sipas kohes lokale ne vendndodhjen e tij eshte 11:06 am.

Rajoni verior polare eshte i mbushur me kratere , dhe disa baza krateresh mbeten ne hije te perhershme. Disa nga keto kratere me hije te perhershme permbajne depozita te ndritshme, sic pershkruhet ne nje studim te 2016 ne ‘Nature Astronomy’ nga shkencetaret ne misionin Dawn te NASA-s. Shembulli me i mire i ketyre depozitave te ndritshme u gjet nga Dawn ne nje krater te ri, 4-milje te gjere (6-kilometer) te vendosur ne 86.2 grade gjeresi veriore, 80.0 grade gjatesi lindore.
Kjo foto eshte marre nga anija Dawn me 17 tetor, 2016, nga nje lartesi prej rreth 923 milje (1.486 kilometra).

Imazhi eshte i vendosur ne 89 grade gjeresi veriore,dhe 86 grade ne lindje.

Nje seri e plote e te te dhenave te Dawn eshte e arkivuar ne http://pds.nasa.gov/ .

Misioni Dawn menaxhohet nga JPL per Drejtorine e Shkences te NASA-s ne Uashington. Dawn eshte nje projekt i Programit ”Discovery” te drejtorise se shkences, menaxhuar nga qendra hapesinore Marshall e NASA-s ne Huntsville, Alabama. UCLA eshte pergjegjes per shkencen e pergjithshme te misionit Dawn. Orbital ATK, Inc, ne Dulles, Virxhinia,kane projektuar dhe ndertuar anijen. Qendra Aerohapesinore Gjermane,dhe Instituti Max Planck per kerkime ne Sistemin Diellor , Agjencia italiane e Hapesires dhe Instituti i astrofizikes kombetare italiane jane partnere nderkombetare ne ekipin e misionit.Per listen e plote te pjesemarreseve te misionit,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov/mission.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCAL/MPS/DLR/IDA

Per me shume rreth misionit Dawn te NASA’s,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov.

Perditesimi per here te fundit 11 shkurt,2017.

Tags:CERES, PLANETET XHUXH, SISTEMI DIELLOR, SONDA DAWN

Advertisements