Credits: NASA’s Goddard Space Flight Center/Dan Gallagher, producer

Anija kozmike e NASA’s OSIRIS-REx ka filluar diten e djeshme kerkimin e tij  (9 shkurt-2017) per nje klase enigmatike te objekteve prane Tokes te njohura si asteroidet Trojane Tokesore. OSIRIS-Rex, aktualisht eshte ne nje udhetim dy-vjecar per ne asteroidin Bennu,dhe do te kaloje gati dy jave ne kerkim per deshmi te ketyre trupave te vogla.Asteroidet Trojan jane bllokuar ne zona te qendrueshme graviteti,te quajtur pike Lagranzhi, te cilat paraprijne ose pasojne nje planet. OSIRIS-Rex eshte duke udhetuar neper piken e katert te Lagranzhit te Tokes, i cili ndodhet 60 grade perpara ne orbiten e Tokes rreth diellit, rreth 90 milion milje (150 milione kilometra) nga planetit jone. Ekipi i misionit do te perdore kete mundesi per te marre imazhe te shumta te zones me kameran e anijes kozmike MapCam me shpresen e identifikimit te Trojaneve-Tokesore ne kete rajon.

Edhe pse shkencetaret kane zbuluar mijera asteroide Trojan shoqeruese te planeteve te tjera, vetem nje Trojan-Tokesore eshte identifikuar deri me sot, asteroidi i quajtur 2010 TK7. Shkencetaret parashikojne se duhet te kete me shume Trojane qe ndajne orbiten e Tokes, por ata jane te veshtire per tu zbuluar nga Toka teksa ato shfaqen ne afersi te diellit mbi horizont te Tokes.

Per me shume rreth OSIRIS-REx (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer),vizitoniz:www.nasa.gov/osirisrex  dhe www.asteroidmission.org

Perditesimi per here te fundit 10 shkurt,2017.

Tags:ASTEROIDE, EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, OSIRIS-REX

Advertisements