Ky imazh marre nga kamera inkuadruese ne anijen Dawn te NASA-s, tregon Polin e Jugut te asteroidit gjigant Vesta.

Shkencetaret jane duke diskutuar nese struktura rrethore qe mbulon shumicen e ketij imazhi e ka origjinen nga nje perplasje me nje tjeter asteroid, apo nga proceset e brendshme te hershme ne historine e asteroidit. Imazhet ne rezolucion te larte nga orbita e ulur e sondes Dawn mund te ndihmoje ti pergjigjemi kesaj pyetjeje.

Imazhi eshte regjistruar me kamera inkuadruese ne bordin e anijes Dawn te NASA-s nga nje distance prej rreth 1.700 milje (2700 kilometra). Rezoluta Imazhi eshte rreth 260 metra ne pixel.Imazhi eshte marre nga sonda Dawn ,gjate misionit te tij per asteroidin Vesta.

Nje seri e plote e te te dhenave te Dawn eshte e arkivuar ne http://pds.nasa.gov/ .

Misioni Dawn menaxhohet nga JPL per Drejtorine e Shkences te NASA-s ne Uashington. Dawn eshte nje projekt i Programit ”Discovery” te drejtorise se shkences, menaxhuar nga qendra hapesinore Marshall e NASA-s ne Huntsville, Alabama. UCLA eshte pergjegjes per shkencen e pergjithshme te misionit Dawn. Orbital ATK, Inc, ne Dulles, Virxhinia,kane projektuar dhe ndertuar anijen. Qendra Aerohapesinore Gjermane,dhe Instituti Max Planck per kerkime ne Sistemin Diellor , Agjencia italiane e Hapesires dhe Instituti i astrofizikes kombetare italiane jane partnere nderkombetare ne ekipin e misionit.Per listen e plote te pjesemarreseve te misionit,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov/mission.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCAL/MPS/DLR/IDA

Per me shume rreth misionit Dawn te NASA’s,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov.

Perditesimi per here te fundit 8 shkurt,2017.

Tags:ASTEROIDE, SISTEMI DIELLOR, SONDA DAWN

Advertisements