Nje shembull i dhunes ne nje shkalle kozmike,eshte paraqitur ne kete imazh ku galaktika e madhe eliptike NGC 1316 shtrihet rreth 75 milione vite drite larg ne drejtim te yjesise Fornax. Astronomet dyshojne se galaktika gjigante e perplasur me fqinjin me te vogel NGC 1317 qe ndodhet mbi te,ka shkaktuar perhapjen e yjeve. Drita nga takimi i tyre i ngushte do te kishte arritur ne Toke rreth 100 milion vjet me pare. Ne kete imazh te thelle dhe te mprehte, rajonet qendrore te NGC 1316 dhe NGC 1317 duken te ndara me me shume se 100,000 vite-drite. Korsit komplekse te pluhurit te dukshem ne kuader tregojne se NGC 1316 eshte ne vetvete rezultat i nje bashkimi te galaktikave ne te kaluaren e larget. Keto gjenden ne periferi te grupimit galaktikor te Fornax , NGC 1316 eshte i njohur si Fornax A.

Zoom ne galaktikat NGC 1316 dhe 1317.Marre nga ESO:

Image Credit & Copyright: Steve Mazlin, Warren Keller, and Steve Menaker (SSRO / UNC / PROMPT / CTIO)

Perditesimi per here te fundit 8 shkurt,2017.

Tags:GALAKTIKA, UNIVERSI

Advertisements