Mjegullnajat e ndritshme ne qiellin e nates jane te emeruara shpesh sipas luleve apo insekteve. Edhe pse hapja e kraheve te saj mbulon mbi 3 vite-drite, NGC 6302 e njohur edhe si Mjegullnaja e Flutures nuk ka perjashtim. Me nje temperature te vleresuar ne siperfaqe prej rreth 250.000 grade C, ylli qendror i vdekur i kesaj mjegullnaje planetare te vecante eshte bere jashtezakonisht e nxehte, ndricon me shkelqimin ne driten ultravjollce, por e fshehur nga pamje te drejtperdrejte nga nje kupe e dendur e pluhurit. Ky imazh i mjegullnajes se yllit qe po vdiste ,eshte regjistruar nga ana e teleskopit Hubble dhe eshte paraqitur ketu ne ngjyra te riperpunuar. Prere neper nje zgaver te ndritshme te gazit jonizues, kupa e pluhurit qe rrethon yllin qendror eshte afer qendres se kesaj pikepamjeje. NGC 6302 shtrihet rreth 4000 vjet-drite larg ne konstelacionin e Akrepit.

Image Credit: NASA, ESA, Hubble, HLA; Reprocessing & Copyright: Jesús M.Vargas & Maritxu Poyal

Perditesimi per here te fundit 8 shkurt,2017.

Tags:HUBBLE, MJEGULLNAJAT, RRUGA E QUMESHTIT

Advertisements