E vendosur mbi 75 milione vite drite larg ne konstelacionin e Virgjereshes (The Virgin) qendron nje galaktike e quajtur NGC 4981 – nje galaktike spirale me nje te kaluar teper shperthyese.

Shih nje imazh te galaktikes ne  https://dso-browser.com/deep-sky/6076/ngc-4981/galaxy

NGC 4981 u zbulua me 17 prill 1784 nga William Herschel, dhe me pas u dokementua ne Katalogun e Ri te Pergjithshem nga John Dreyer . Mbi nje shekull me vone, me 23 prill 1968, brenda kesaj galaktike ndodhi nje shperthimi supernove e llojit ‘la’ – nje shperthim yjor ne nje sistem binar yjor – brenda kufijve te saj: supernova quhej SN 1968I.

Kjo e foto spektakolare e NGC 4981 – nuk tregon ndonje nga shperthimet e supernovave; ylli i ndritshem i dukshem ne imazhin eshte nje yll i dukshem brenda galaktikes tone – dhe eshte marre nga instrumenti Fors, ne Teleskopin Shume te Madh te ESO-s (VLT).
Te dhenat per te krijuar kete imazh jane zgjedhur nga arkivi ESO-s nga ana e Josh Barrington si pjese e konkurrences se Thesareve te Fshehura

Credit:

ESO
Mirenjohje: Flickr user Josh Barrington

Perditesimi per here te fundit 6 shkurt,2017.

Tags:ESO-OBSERVATORI JUGOR EUROPIAN, GALAKTIKA, SUPERNOVA, UNIVERSI

Advertisements