A ekziston jeta jashte sistemin tone diellor? Per te ndihmuar ne pergjgijen e kesaj pyejte, NASA ka krijuar Nexus per Sistemin Shkencore te Egzoplaneteve (NExSS) per ti gjetur me mire dhe per te studiuar sistemet e largeta yjore qe mbajne shprese per strehimin e planeteve. Nje rezultat i ri vezhgimor nga nje bashkepunim NExSS eshte paraqitur ne kete Video te planeteve te zbuluara kohet e fundit qe rrotullohen rreth HR yll 8799. Imazhet per videon jane marre gjate shtate viteve nga Observatori Keck ne Hawaii. Kater egzoplanete duken si pika te bardha pjeserisht dhe sillen rreth yllit te tyre meme. Ylli qendror HR 8799 eshte pak me i madh dhe me masive se Dielli yne, ndersa secili prej planeteve eshte menduar te jete disa here masa e Jupiterit. Sistemi HR 8799 shtrihet rreth 130 vjet drite larg drejt konstelacionin Pegasus. Hulumtuesit tani do te vazhdojne nese ndonje planet i njohur – apo edhe hene e ketyre planeteve – ne sistemin e yjor HR 8799 mund te strehojne jete.

Artikuj te ngjashem:https://astroalbastronomy.wordpress.com/2017/01/31/ylli-xhuxh-i-kafte-hip-79124-b/ dhe https://astroalbastronomy.wordpress.com/2017/01/31/ylli-hd-141569/ 

https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/legalcode

http://w.astro.berkeley.edu/~jwang/#about

https://www.nasa.gov/…/nasa-s-nexss-coalition-to-lead-searc…

http://astroherzberg.org/

https://astrobiology.nasa.gov/news/a-four-planet-system-in-orbit-directly-imaged-and-remarkable/

https://nexss.info/

Video Credit & CC BY License: J. Wang (UC Berkeley) & C. Marois (Herzberg Astrophysics), NExSS (NASA), Keck Obs.

Perditesimi per here te fundit 1 shkurt,2017

Tags:EGZOPLANETE, JET PROPULSION LABORATORY, NASA, UNIVERSI, YJET

Advertisements