Kjo fushe eshte e formuar ne afersi te bazes se kapakut Verior Polar te Marsit.Pamja tregon Dunat Marsiane. Burimi i fushave veriore te dunave rreth kapakut polar mund te jete nga shtresat e akullit te pluhurosur qe jane te gerryera nga ererat e forta polare.

Ky imazh eshte marre gjate veres marsiane ne veri te planetit, keshtu qe nuk ka acar te pranishem ne keto duna. Dunat me te aferta me bazen e kapakut polare jane te gjata dhe paralele, duke treguar ererat e forta nga drejtimi i kapakut. Teksa ata jane me larg nga kapaku polare, ata fillojne te formojne me shume forma gjysmehena

Vezhgimet e perseritura te instrumentit Hirise te dunave si keto tregojne ndryshime te matshme ne disa vende. Ky zbulim shton rritje te deshmive se ka procese aktive qe ndodhin ne te gjithe siperfaqen e Marsit sot.

Pamja eshte marre nga Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) duke perdorur instrumentin  High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE).

Image credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Perditesimi per here te fundit 1 shkurt,2017.

Tags:MARSI, MAVEN,MARS ODYSSEY,MRO, PLANETET, SISTEMI DIELLOR

Advertisements