Hemisfera e ndricuar e henes Dione perballet larg nga kamerat e Cassini, por karakteristika te erresuara te siperfaqes se Henes jam shume pak te ndricuara ne kete imazh , per shkak te ndritshmerise se Saturnit.

Edhe pse rrezet e diellit direkte sigurojn ndricimin me te mire per imazhin, drita e reflektuar jashte Saturnit mund te beje pune. Ne kete imazh, Dione (698 milje apo 1.123 kilometra ne diameter) eshte mbi anen e dites se Saturnit , dhe ana e nates se henes eshte e ndricuar paksa nga rrezet e diellit te reflektuara nga disku i planetit.

Kjo pikepamje duket e drejt ne anen e Saturnit-perballe Dione. Veriu ne Dione eshte lart dhe rrotullohet 8 grade ne te djathte. Imazhi eshte marre ne driten e dukshme me kameran me kend te ngushte te anijes Cassini me 23 tetor, 2016.

Pamja eshte marre ne nje distance prej rreth 313.000 milje (504,000 kilometra) nga Dione. Shkalla e imazhit eshte 1.8 milje (3 kilometra) ne pixel.

Misioni Cassini-Huygens eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencine Italiane te Hapesires.Jet Propulsion Laboratory i NASA-s, nje ndarje e Caltech (Insituti i Teknologjise  Kaliforni) ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve shkencore te NASA-s, Washington. JPL ka projektuar, zhvilluar Orbiterin Cassini.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Per me shume informacion rreth Cassini,vizitoni:

1-http://www.nasa.gov/cassini

2-http://saturn.jpl.nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 31 janar,2017.

Tags:CASSINI, HENAT E SISTEMIT DIELLOR, SATURNI, SISTEMI DIELLOR

Advertisements