Kur marrim imazhe ne drejtime te kunderta nga dielli, shumica e objekteve duken te erreta. Per cudi, megjithate, disa nga unazat e Saturnit ketu duken te ndritshme.

Pjese e unazave te kryesore te Saturnit paraqiten te erreta ne disa pikepamje , vecanerisht unaza e dendur B (sic mund te shihet ne PIA14934). Megjithate, disa unaza jane relativisht te holla dhe te perbera nga grimca e pluhurit qe tentojne te shperndajne driten afersisht ne drejtimin origjinal qe po udhetojn.

Dy hena rrine pezull mbi unazat nga kjo perspektive – Enceladus (313 milje apo 504 kilometra ne diameter), ne te majte, dhe Janus (111 milje apo 179 kilometra ne diameter), ne anen e djathte.

Kjo pikepamje duket e drejt ne anen e pandricuar te unazave prej rreth 0.5 grade nen aeroplanin unazor. Imazhi eshte marre ne driten e dukshme me kamera me kend te ngushte te anijes Cassini me 21 dhjetor 2015.

Pamja ishte fituar ne nje distance prej rreth 750.000 milje (1.2 milione kilometra) nga Saturni dhe ne Diell-Saturn-anije, ose faza,me nje kend prej 136 gradesh. Shkelqim i Janus “eshte rritur per te permiresuar vizibilitetin e saj ne kete imazh.

Misioni Cassini-Huygens eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencine Italiane te Hapesires.Jet Propulsion Laboratory i NASA-s, nje ndarje e Caltech (Insituti i Teknologjise  Kaliforni) ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve shkencore te NASA-s, Washington. JPL ka projektuar, zhvilluar Orbiterin Cassini.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Per me shume informacion rreth Cassini,vizitoni:

1-http://www.nasa.gov/cassini

2-http://saturn.jpl.nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 29 janar,2017.

Tags:CASSINI, HENAT E SISTEMIT DIELLOR, SATURNI, SISTEMI DIELLOR

Advertisements