Rreth 4,000 vite drite larg nga Toka qendron RCW 108, nje rajon ku yjet jane ne menyre aktive duke u formuar brenda galaktikes Rruga e Qumeshtit. Rajoni permban grupime te reja yjore, duke perfshire nje qe eshte i perfshire thelle ne nje re te hidrogjenit molekulare. Duke perdorur te dhenat nga teleskope te ndryshem, astronomet vendosen qe lindja e yjeve ne kete rajon eshte duke u shkaktuar nga efekti i afert, i yjeve masiv te rinj.

Ky imazh eshte nje perzierje e te dhenave ne rreze X nga Chandra (blu) dhe emetimit ne infra te kuqe zbuluar nga Spitzer (e kuqe dhe portokalli). Me shume se 400 burime me rreze X jane identifikuar ne vezhgimet e RCW 108. Rreth 90% e ketyre burimeve me rreze X mendohet te jene pjese e grupimit dhe jo te yjeve qe qendrojnë ne fushen e pamjes ose pas ose para e saj. Te dhenat nga Spitzer tregojne vendndodhjen e grupimeve te ngulitur te yjeve, te cilet shfaqen si nyje te ndritshme te kuqe dhe portokalli ne te majten e qendres se imazhit. Disa yje nga nje grup me i gjere, i njohur si NGC 6193, jane gjithashtu te dukshme ne anen e majte te imazhit. Astronomet mendojne se rete e dendura brenda RCW 108 jane ne proces te shkaterrimi nga rrezatimi intensiv qe del nga yjet e nxehte dhe masive ne NGC 6193.

Te marra se bashku, te dhenat e Chandra dhe Spitzer tregojne se ka kandidate me yje masive ne kete imazh ne disa zona te ketij imazhi. Kjo sugjeron se xhepat brenda RCW 108 iu nenshtruan episodeve te lokalizimit te formimit te yjeve.

Image Credit: X-ray: NASA/CXC/CfA/S.Wolk et al; IR: NASA/JPL-Caltech

Per me shume rreth Chandras:https://www.nasa.gov/mission_pages/chandra/main/index.html

Per me shume rreth teleskopit Spitzer:https://www.nasa.gov/mission_pages/spitzer/main/index.html

Perditesimi per here te fundit 28 janar,2017.

Tags:OBSERVATORI CHANDRA I RREZEVE-X, RRUGA E QUMESHTIT, TELESKOPI SPITZER, YJET

Advertisements