Konstelacioni me pak i njohur i Canes Venatici , eshte shtepia per nje shumellojshmeri te objekteve te thella qiellore – duke perfshire kete galaktike te bukur, e njohur si NGC 4861. Astronomet jane ende duke debatuar se si ta klasifikojne ate. Ndersa vetite e saj fizike – si masa, madhesia dhe shpejtesia rrotulluese – tregojne qe ajo te jete nje galaktike spirale, pamja e saj duket me shume si nje komete e dendur “me koken e saj” te ndritshme, qe shkelqen dhe “bishtin” e zbehte qe zvarritet pas saj. Keto jane tipare me te pershtatshme me nje galaktike xhuxhe te parregullt.

Edhe pse e vogel dhe e crregullt, galaktikat si NGC 4861 u siguron astronomeve mundesi interesante per studim. Galaktikat e vogla kane potenciale te uleta gravitacional, qe thjesht do te thote se ajo merr me pak energji per te levizur sende per brenda galaktikes. Si rezultat, duke levizur perreth, dhe me ane te nje galaktike te tille te vogel eshte mjaft e lehte per ta bere kete :, duke i bere ata me shume te ngjajne qe te jene te mbushura me grimcave te ngarkuara te njohura si ererat galaktikore.Keto erera galaktikash mund te mundesojne nje proces te vazhdueshem te formimit te yjeve.

Nderkohe NGC 4861 u duk te jete nje kandidat i persosur per te studiuar erera te tilla, studimet e fundit nuk kane gjetur asnje ere galaktike ne te.

Image credit: ESA/Hubble & NASA
Text credit: European Space Agency

Perditesimi per here te fundit 28 janar,2017.

Tags:GALAKTIKA, HUBBLE, UNIVERSI

Advertisements