Click here for larger version of PIA11704Permbajtja e imazhit.

Dranazhet ne kete imazh jane pjese e rajonit Hebrus Valles, nje sistem dalje kanalesh me gjasa te jene formuara nga permbytjet katastrofike qe ndodhen kohe me pare ne Mars.

Hebrus Valles eshte e vendosur ne fushat e ultesires veriore, ne perendim te rajonit vullkanik Elysium. Kanalet individuale shkojne nga disa qindra metra deri ne disa kilometra te gjere . Kanalet duket te perfundojne ne nje grope te zgjatur qe eshte rreth 1875 metra e gjate dhe 1125 metra e gjere. Duke perdorur hijen e mureve te hedhur ne bazen e gropes, ne mund te vleresojme se gropa eshte gati 500 metra e thelle.

Imazhi eshte marre nga Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) duke perdorur instrumentin  High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE).

Image credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Perditesimi per here te fundit 28 janar,2017.

Tags:MARSI, MAVEN,MARS ODYSSEY,MRO, PLANETET, SISTEMI DIELLOR

Advertisements