Astronautet, nga e majta, Gus Grissom, Ed White II dhe Roger Chaffee jane duke qendruar prane Kompleksit te leshimit ne Kenedi gjate tajnimit per Apollo 1 ne janar te 1967. Me 27 janar 1967, tre astronautet ishin duke u pergatitur per ate qe do te ishte i pari mision i drejtuar i fluturimit te Apollos. Astronautet ishin ulur ne maje te nisjes se nje kapsule simulese per nje test para-prak, kur nje zjarr shpertheu ne kapsulen e Apollos,duke u marre jeten austronateve. Hetimi ne aksidentin fatal ndryshoj ne dizajn dhe ndodhen ndryshime te tjera te medha ne strukture dhe model te Apollos, duke e bere anijen Apollo te sigurt per udhetimet e ardhshme ne Hene.

Te premten,me 27 janar, 2017 – eshte 50 vjetori e zjarrit fatal – nje nderim, per ekuipazhin e Apollos 1 ishte dedikuar gjate nje ceremonie ne Qendren Apollo/Saturn V ne Qendren Kennedy te NASA ne Florida. Nderimi mbart bekimet e familjeve te Gus Grissom, Ed White II dhe Roger Chaffee, dhe tregojn tipare per historine e plote te jetes dhe karrieres se astronauteve te cilet kane humbur jeten.

“Ne fund te fundit, kjo eshte nje histori e shpreses, sepse keto astronaute ishin endrra per te ardhmen qe eshte shpalosur sot,” tha ish-astronauti Bob Cabana, drejtor i qendres Kennedy.

NASA do te nderoje  austronautet, duke perfshire ekipin e Apollo 1 dhe anijet kozmike Challenger dhe Columbia.

Image Credit: NASA

Per te lexuar artikullin e plote nga NASA,vizitoni:https://www.nasa.gov/feature/apollo-1-crew-honored-in-new-tribute-exhibit

Per me shume rreth programit Apollo:https://www.nasa.gov/mission_pages/apollo/index.html

Apollo 1 :https://www.nasa.gov/mission_pages/apollo/apollo-1

Perditesimi per here te fundit 27 janar,2017.

Tags:ANIJE KOZMIKE, AUSTRONAUTE., NASA, PROGRAMI APOLLO

Advertisements