Tethys, nje prej henave te medha e te akullta te Saturnit, paksa i ngjan nje kokerdhoku te ndezur ne hapesire eshte shikuar ne kete pikepamje nga anija Cassini e NASA-s. Ngjashmeria eshte per shkak te kraterit te madh, Odiseut, dhe kompleksin e saj te majave qendrore.

Ashtu si cdo hene e sistemit diellor — hena, Tethys (660 milje ose 1,062 kilometra ne diameter) ka vuajtur shume ndikime. Keto ndikime jane nje perberes kryesor i paraqitjes se siperfaqes se nje hene, sidomos kur hena nuk ka asnje proces aktiv gjeologjik.Ne kete rast, nje ndikim i madh jo vetem qe krijoi nje krater te njohur si Odiseu, por ndikimi ka shkaktuar majat malore, te quajtur Scheria Montes, te formuara ne qender e kraterit.

Kjo pikepamje duket e drejt ne anen kryesore te Tethys. Veriu i Tethys eshte lart dhe rrotullohet 1 shkalle ne te majte. Imazhi eshte marre ne driten jeshile me kameran me kend te ngushte te anijes Cassini me 10 nentor, 2016.

Pamja ishte fituar ne nje distance prej rreth 228.000 milje (367,000 kilometra) nga Tethys. Shkalla e imazhit eshte 1.2 milje (2 kilometra) ne pixel.

Misioni Cassini-Huygens eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencine Italiane te Hapesires.Jet Propulsion Laboratory i NASA-s, nje ndarje e Caltech (Insituti i Teknologjise  Kaliforni) ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve shkencore te NASA-s, Washington. JPL ka projektuar, zhvilluar Orbiterin Cassini.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Per me shume informacion rreth Cassini,vizitoni:

1-http://www.nasa.gov/cassini

2-http://saturn.jpl.nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 17 janar,2017.

Tags:CASSINI, HENAT E SISTEMIT DIELLOR, SATURNI, SISTEMI DIELLOR

Advertisements