Ky imazh tregon pershtypjen e nje artisti te 10 eksoplaneteve te nxehte te njohur si ‘Jupiter te Nxehte’ studiuar duke perdorur teleskopet Hubble dhe Spitzer . Nga majta siper deri ne majtan poshte, keto planete jane WASP-12b, WASP-6b, WASP-31b, WASP-39b, HD 189733b, HAT-P-12b, WASP-17b, WASP-19b, HAT-P-1b dhe HD 209458b.

Ngjyrat e planeteve jane vetem per qellime ilustrimi.Ka pak te dhena shkencore ne ngjye me perjashtim te HD 189733b, i cili u be i njohur si “planeti blu”. Planetet jane te pershkruar edhe me nje shumellojshmeri te karekteristikave te ndryshme te reve. Modelet e eres te treguara ne keto 10 planete, ngjajne me strukturat e dukshme ne Jupiter, dhe jane te bazuara ne modelet teorike.

Ilustrimet jane sipas shkalles me njeri tjetrin. HAT-P-12b, eshte me i vogli i ketyre planeteve, eshte afersisht madhesia e Jupiterit, ndersa WASP-17b, eshte me i madhi ,dhe eshte pothuajse dy here madhesia e ketyre te tjereve.

Planetet e nxehte jane te portretizuar me nje ane me ngjyra te ndezura te nates. Ky efekt eshte me i fuqishem ne WASP-12B, egzoplanet teper i nxehte , por edhe jane te dukshem edhe ne WASP-19b dhe WASP-17B.

Perditesimi per here e fundit 21 janar,2017.

Misionet: Hubble Space Telescope, Spitzer Space Telescope

Per me shume rreth programit te NASA’s per egzoplanete,vizitoni:http://planetquest.jpl.nasa.gov.

Image credit: NASA/ESA

Tags:EGZOPLANETE, HUBBLE, TELESKOPI SPITZER, UNIVERSI

Advertisements