Peizazhi vullkanik i ishujve me te medhenj ne arkipelagun e Hawaiit eshte ne foto ne kete imazh satelitor nga sateliti i ESA’s Sentinel-2A.

E vendosur ne qender te Oqeanit Paqesor, ishujt, ‘atolls’ dhe ‘islets’ te Hawaiit jane zhvilluar nga nje pike e nxehte ne mantelin Tokes qe ka rrjedhur si magme teksa pllaka tektonike e Paqesoirt leviz ne veriperendim, duke krijuar nje gjurme shkembi te ekspozuar.

Ne mund te shohim qarte vullkanin Mauna Loa ne te majten e siperme . Vullkan tjeter aktiv, Kilauea, mund te shihet ne qender te ketij imazhi. Te dy vullkanet aktive qendorjne brenda Parkut Kombetar te Vullkaneve Hawaii.

Misioni i Sentinel-2 perbehet nga dy satelite. Sentinel-2A ka qene ne orbite qe nga viti 2015; binjakja e saj, Sentinel-2B, eshte vendosur per tu nisur gjate nates st 6/7 mars. Se bashku, satelitet do te rishqyrtojne te njejtin vend mbi ekuator cdo pese dite, dhe madje edhe me shpesh ne lartesi me te larta.

  • Copyright: kjo foto permban te dhena te mofikuara nga Copernicus Sentinel (2016), te procesuara nga ESA

Perditesimi per here te fundit 17 janar,2017.

Tags:PLANETI TOKE, STUDIMI I PLANETIT TOKE

Advertisements