Me shume se 100 asteroide jane kapur ne kete pamje nga WISE-Eksploruesi i Vezhgimit me Fushe te Gjere ne Vale Infra te Kuqe,, gjate sondazhit te saj primar ne te gjithe qielin. Ne gusht te vitit 2014, misioni u rigjallerua per te ndjekur me shume asteroide, dhe u quajt NEOWISE.

Jo te gjitha asteroidet jane te lehte per tu shikuar, por disa shihen si nje seri pikash. Cdo pike tregon nje asteroid, te kapur ne kohe te ndryshme . Asteroidi ne te majte te qendres quhet (2415) Ganesa.

Grumbulli yjor mund te shihen ne kete pamje; si per shembull, NGC 2158 . Ka rreth 2.500 yje ne kete pikepamje, e cila eshte rreth 30 vite-drite ne diameter.

Rete e gazit dhe pluhurit rrethojne rajonin, e dukshme vetem ne driten infra te kuqe.

Keto te dhena jane marre ne mars te vitit 2010.

Per me shume rreth WISE:http://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/index.php?search=NEOWISE+Project,http://www.nasa.gov/wise dhe http://wise.astro.ucla.edu

Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA

Perditesimi per here te fundit 18 janar,2017.

Tags:ASTEROIDE, RRUGA E QUMESHTIT, SISTEMI DIELLOR, WISE-EKSPLORUESI I VEZHGIMIT ME FUSHE TE GJERE NE VALE INFRA TE KUQE, YJET

Advertisements